Jesper ‘Jokeren’ Dahl; musiker, forfatter, sangskriver, skuespiller, og Ambassadør for ADHD-Foreningen.

I midten af halvfemserne trådte en ung fyr i hawaiiskjorte ind på den danske hiphop scene og lod vide, at han bestemte fremover og et par år senere udvidede han sit domæne betragteligt med monsterhittet Spændt op til Lir.

Nu var der ikke bare gaderespekt, men også gode folkelige kroner og ører, og siden fulgte anerkendelse fra litterater og gymnasielærere, fra børn og voksne, og fra ham den velfriserede i baren, som ville ønske, at han turde sige nej til at tage med kæresten i IKEA.

Jokeren eller Jesper Dahl skrev om sit liv nøjagtig, som det var og indtog den trone som Otto Brandenburg havde efterladt; en stodder, en proletar superstar, som blinkede til pigerne og holdt med drengene i baren, og om man sympatiserede med hans ekstravagante liv eller ej, så kunne alle forholde sig til det, fordi han nægtede at forstille sig og var den samme, om han var i kiosken efter smøger eller stod på scenen og takkede for endnu en Grammy.

Dertil kommer, at han uomtvisteligt er en af de bedste på dansk siden Dan Turell. Rent teknisk kan han rime som få, og fra første dag blandede han gadesprog med straight forward eksistensialisme og fik dansk til at lyde, som det aldrig selv havde forestillet sig, at det skulle lyde. At han så hurtigt blev en stjerne, som bredte sig langt videre end rap – lavede tv, skrev bøger, blev skuespiller og så videre – skyldtes også, og måske især, at han bragte nogle upassende idealer med sig og blandede sin egen version af moderne mand. Der var en klar etik bag hans udskejelser, en ufravigelig livsholdning, og for Jokeren var det at opføre sig ordentligt ikke at være ydmyg og konsensussøgende, men at gøre alt fuldt ud, at navigere efter sit hjerte og droppe alle omklamrende falske hensyn.

Han var klar til at gå hele vejen for sine venner, holdt strengt på at en aftale var en aftale og på, at man som udgangspunkt skulle tale ordentligt til alle og komme til tiden, og hans kvindesyn, som puritanere fandt sexistisk, var snarere en kamp for kvinders ret til at være liderlige og gå med ham hjem.

Han slås for de kraftige karakterer, for alle dem som har svært ved at tilpasse sig intranet og fornuftig fodbeklædning; for de rapkæftede duller i baren, og for stodderen som slår i bordet og går efter smøger i tre dage, og på den måde rækker Jokeren langt ud over showbiz.

Han er en følsom og eftertænksom fyr, som lægger mærke til alt i øjenkrogen og har et naturligt behov for at behandle det hele i ord, på film, som maler og når han taler og debatterer.

Jesper Dahl har forsøgt at blive den pæne middelklassedreng fra Hillerød, som han i grunden var destineret til at være, men ender altid med at blive sig selv igen. Siden han spændte landet op til lir har han været adskillige gange rundt om blokken, været oppe at flyve og skrabet det sidste af bunden, men om han har er en cocky flottenhejmer eller kuldsejlet, ved man hvad der sker, når han træder ind på en scene:

Han giver det hele til os.

Martin Kongstad, august 2017.

Jesper ‘Jokeren’ Dahl Foredrag
Jokeren holder foredrag om hans liv med musik gennem 25 som professionel musiker, om sangskrivning – hvordan man skriver sange og tekster generelt,  samt om ADHD hvor han fortæller om at leve et liv med ADHD på både godt og ondt.

Han startede sin karriere som professionel rapper som 19-årig i Los Angeles i 1992, hvor han producerede musik for bl.a. Ice Cube, Rakim og Eazy-E. I Danmark udgav han efterfølgende fire skelsættende og prisvindende albums med gruppen, Den Gale Pose og sammen lavede de natklub-evergreenen “Spændt op til lir”.
I 2003 gik han solo og har som soloartist udgivet fire studiealbums og har nu i 2018 sit femte album “Glædesbringeren” på vej. Alle med store hits og senest kærlighedserklæringen til hans datter “Kun os to”.

Han debuterede som skuespiller i Hella Joofs “Fidibus” i 2006 og har skrevet og udgivet bøgerne “Storby Stodder” (L&R 2003), “Det er bare ord” (People’s Press 2012) og “Sengen er giftig” (Politikkens Forlag 2012).

Både hans sprudlende kreativitet, hans rebelske selvstændighed og hans offentligt kendte tidligere misbrugsproblemer skyldes en medfødt og ubehandlet ADHD, som først blev konstateret da han var 44 år gammel i 2017. Efter han blev diagnosticeret og korrekt medicineret, har han som altid været meget åben omkring dét og sig selv, og har som følge deraf fået æren af at være ambassadør for ADHD-foreningen i Danmark.

Jespers tekster har i årevis været en del af pensum i både folkeskolen og på gymnasiale uddannelser og der er skrevet flere universitetsspecialer om hans lyrik.